Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

07.12.2016

Vittorio Storaro byl oceněn v Praze

Svět české kinematografie a umění vzdal hold známému italskému kameramanovi Vittoriovi Storarovi. Storaro navštívil Prahu v pátek 2. prosince na pozvání Nadačního fondu Eleutheria a jejího předsedy, pana Francesca Augusta Razetta, u příležitosti dernisáže výstavy Římská civilizace.

V průběhu návštěvy v Praze byla Vittoriovi Storarovi udělena z rukou rektora Akademie múzických umění, Jana Hančila, a děkana FAMU, Zdeňka Holého, Zlatá medaile AMU. „Zlatou medaili udělujeme mistrovi Storarovi za jeho uměleckou kariéru,“ uvedl děkan Holý.

Vittorio Storaro přednesl v Praze také dvě přednášky, jednu se studenty FAMU a druhou otevřenou širší veřejnosti na půdě Městské knihovny v Praze. Ve svém příspěvku se Storaro zaměřil především na svou koncepci práce kameramana. Storaro se také vyjádřil k přechodu na digitální záznamy, kterým prochází světová filmová tvorba. Italský kameraman tuto novou technologii nevnímá negativně a myslí si, že může otevírat nové umělecké možnosti. „Musíme ale donutit průmysl, aby technologie používané při točení filmu byly na stejné úrovni jako promítací technologie,“ poukázal Storaro na problém, že mnoho sálů promítá filmy poslední generace za použití zastaralých technologií, čímž vzniká ztráta výrazu a barevnosti filmu. Storaro také vyzval mladé filmaře, aby prolomili jistou uniformitu vizuální tvorby, která dominuje v posledních letech v kinematografii.

Večer se Vittorio Storaro zúčastnil dernisáže výstavy Římské civilizace, jež byla sestavená z jeho fotografických kompozic na toto téma. Výstavu pořádal Nadační Fond  Eleutheria a společnost Vittorio Storaro Collection.

Vittorio Storaro patří k nejdůležitějším italským kameramanům. Během své dlouhé umělecké kariéry spolupracoval s mnohými italskými i mezinárodními režiséry, např. Dariem Argento, Bernardem Bertolucci, Warrenem Beaty, Francisem Fordem Coppolou a Carlem Saurou. Jeho posledním snímkem je Café Society od Woodyho Allena. Je držitelem tří Oskarů za kameru za snímky Apocallypse Now, Rudí a Poslední císař.

 

Článek o výstavě Římská civilizace: www.camic.cz

 

Zdroj fotografie: Nadace Eleutheria

Loading…