Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

23.02.2022

Vláda posílí pomoc firmám postiženým drahými energiemi

Vláda posílí pomoc firmám, kterým způsobují problémy zdražování energií. Řekl to ve čtvrtek ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela.

Ministerstvo chystá posílení programu Záruka. V loňském roce byl program, který umožňuje dostat státní garanci na úvěr, otevřen malý a středním firmám, jejichž dodavatel energií přestal působit na trhu a kvůli tomu zaznamenaly zvýšení cen energií o alespoň sto procent. „Program bude určen pro všechny firmy, u kterých náklady na energie představují deset a více procent z celkových nákladů. Půjde o úvěry se státní zárukou ve výši jeden až deset milionu korun. Stát se za ně zaručí až do 80 procent jistiny,“ řekl Síkela. Podle ministerstva by opatření mohlo využít až 1800 firem a předpokládané náklady se pohybují kolem jedné miliardy korun.

Firmám je k dispozici i další program státní záruk Expanze. I v tomto případě má státní pomoc podobu garancí úvěrů.

Přístup vlády ale kritizují podnikatelské svazy. Poukazují, že firmám nedává ekonomický smysl, aby se zadlužily na zaplacení složenek. V posledních měsících navíc rostou také náklady na půjčování si peněz. Asociace žádají po vládě přímé příspěvky či úlevy v regulované části cen energií, například u poplatků na obnovitelné zdroje energií. Ministr Síkela již dříve prohlásil, že příspěvky zváží, konkrétní opatření ale zatím nepředstavil.

Zdroj: www.novinky.cz

Zdroj fotografie: vlada.cz

Loading…