Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

13.10.2015

Vláda schválila nový zákon o veřejných zakázkách

Jednou za rok. To je častost, se kterou je v poslední době měněn Zákon o zadávání veřejných zakázek, který se týká šesti stovek miliard zakázek, jež veřejná správa každoročně svěří soukromému sektoru.

 

Konec ceny jako jediného hodnotícího parametru?

 

Poslední novelizace Zákona o zadávání veřejných zakázek vstoupila v platnost 6. března 2015. Dne 5. října pak Vláda ČR schválila zbrusu nový zákon. Nový zákon tak poputuje do Parlamentu, a měl by vstoupit v platnost do dubna 2016.

Jak vysvětlilo Ministerstvo místního rozvoje, pod které spadá oblast veřejných zakázek, nakonec byl sepsán zcela nový zákon. “Nejedná se jen o pouhou novelu, protože zákon zahrnuje tři nové směrnice EU, které se této oblasti dotýkají. Nový zákon je více transparentní a zadavatelům dává více zodpovědnosti a příležitostí,” řekla ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová.

Nový zákon počítá s významnými změnami v prakticky všech oblastech zadávání veřejné zakázky. V první řadě se mění hodnocení nabídek. Nově bude v zákoně přítomen ekonomický parametru, dle kterého zadavatel může žádat, aby soutěžící firma měla dvojnásobný minimální obrat, než je předpokládaná hodnota zakázky. Dále jsou posíleny kvalitativní hodnotící parametry. Hodnotící komise bude moci požadovat reference z předchozích podobných zakázek, firmy budou na vyžádání muset předložit kvalifikaci a zkušenost personálu, jež by zakázku měl realizovat, či bude možné firmy ze soutěže vyloučit kvůli závažným profesním pochybení.

Co se týče hodnotící kritériích, tak MMR se snažilo zamezit praktice, kdy jediným hodnotícím kritériem je cena. Tyto zakázky jsou silně kritizované firmami ve stavebnictví, dle kterých často dochází k podhodnocování reálných nákladů a cenovému dumpingu. “V novém zákoně by cena měla být nahrazena širší kategorií ekonomické efektivity,” říká náměstek pro veřejné investice Jan Blecha.

Ovšem zákon nedokázal v tomto bodě naplnit očekávání expertů Hospodářské komory ČR, hlavního podnikatelského sdružení v zemi. “Podle Hospodářské komory ČR se při hodnocení nabídek musí zohlednit např. i to, z jakého materiálu je věc vyrobena, jakou má životnost či kolik bude stát údržba,” píšou experti HK ČR. “Zákon sice umožňuje zadavatelům určit si i jiná hodnotící kritéria než jen cenu. V praxi se ale budou zakázky soutěžit dále jen podle ceny a problém se nevyřeší. Soutěžit na cenu je totiž pro zadavatele nejjednodušší a zákon posuzovat i ostatní kritéria povinně nezavádí.”

 

Snadnější vícepráce

 

Další velice sledovanou oblastí jsou takzvané vícepráce nad rámec smlouvy. Zákon bude nově umožňovat realizovat vícepráce, které nebylo možné se řádnou péčí předpovědět. Ve starém zákoně byl striktnější parametr objektivní nutnosti. Maximální rozsah víceprací bude až 30% hodnotu zakázky u nestavebních pracích a 50% zakázky u stavebních pracích. Regulace vícepracích je však také podniky kritizována. “Jsme přesvědčeni, že u dodávek a služeb je možné už od začátku nastavit vše tak, že vícepráce nevzniknou,” píšou experti HK ČR.

Kromě toho nový zákon usnadňuje některé postupy u zakázek velkého rozsahu či u soutěži jen s jedním konkurentem, které nebudou muset být rušeny. Nově vymezeny jsou také kompetence Úřadu pro hospodářskou soutěž, který bude i nadále odvolávací instancí pro zakázky realizované za použití prostředků z evropských fondů. K ÚOHSu se budou odvolávat i soutěžící firmy v podlimitních zakázkách. Minimální limity zakázek zůstávají ale beze změny: dva miliony korun u nestavebních zakázek, šest milionů korun u těch stavebních.

 

Zdroj fotografie: Archív Vlády ČR

 

 

 

 

Loading…