Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

26.06.2016

Vlašské kapli bude navrácen její původní lesk

Vlašská kaple v Praze projde generální opravou. Informovalo o tom italské Ministerstvo zahraničních věcí, které nemovitost patří.

Italské Ministerstvo zahraničí se rozhodlo vyčlenit fondy nezbytné na generální opravu kaple, které je od dob renesance jedním z hlavních míst setkávání italské komunity v Praze. Nemovitost je tak ojedinělou ukázkou aktivit italských společenství v zahraničí. Se svými freskami patří Vlašská kaple mezi klenoty v Klementinském komplexu, který v současnosti využívá Národní knihovna České republiky.

Znovuotevření kaple je plánováno na jaro 2017. Rozsah nutných prací je totiž výrazný, jak upozornil v rozhovoru pro newsletter Camicnet Alessandro Battaglia, jednatel společnosti AhRCOS s.r.o. (člen, Italsko-české komory), jež provedla vyhodnocení stavu kaple a první nezbytné opravy vnějšího pláště nemovitosti. “Škody jsou patrné jak na exteriérech budovy tak na interiérech, kam zatéká. Voda pak ničí fresky, které zdobí kapli. Celkovému stavu nemovitosti také odpovídá odhadovaná cena restaurátorských pracích exteriéru a interiéru kaple. Cena prací by se v tomto případě měla vyšplhat k několika stovkám tisíc eur.”

Jak uvedlo italské Ministerstvo zahraničí ve své tiskové zprávě, práce proběhnou i díky příspěvku soukromých dárců, mezi kterými nechybí ani italsko-české firmy. “Iniciativy, která probíhá v rámci programu na obnovu italského nemovitého dědictví v zahraničí, se zúčastnily české a italské instituce a privátní subjekty, včetně italských dárců a řecko-katolické církve, které byla kaple svěřena. Kaple tak bude znovu k dispozici italské komunitě.”

 

Zdroj: www.esteri.it

 

Rozhovor s Alessandrem Battagliou: www.camic.cz

 

Zdroj fotografie: AhRCOS s.r.o.

Loading…