Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

07.12.2016

Vratka DPH a spotřebních daních z pohonných hmot: kdy se vyplatí?

I podnikatelé se sídlem v ČR mohou žádat o vrácení DPH a spotřebních daní z pohonných hmot zakoupených na území Itálie. Na téma jsme mluvili s Anetou Müllerovou, specialistkou členské společnosti Madison VAT, která se tímto tématem profesně zabývá.

Společnost Madison VAT se zabývá refundací DPH a spotřebních daní z pohonných hmot. Jaké jsou mezi těmito refundacemi rozdíly? 

Jedná se o celkem zásadní rozdíl. Vracení DPH je ošetřeno evropskou směrnicí, která zavazuje všechny členské státy a zároveň sjednocuje základní pravidla a podmínky celého procesu. Vracení spotřební daně je naopak dobrovolnou iniciativou každé země. To znamená, že úprava tohoto druhu refundace je zcela v rukou státu a obvykle spadá pod jinou instanci než v případě vratky DPH. Tím ovšem odlišnosti nekončí: jiné jsou termíny pro podávání žádostí a jejich vyřízení, požadavky na doklady, které musí žadatel předložit, a v neposlední řadě také vracené částky. Zatímco DPH je vraceno v celé výši, v jaké bylo zaplaceno, ze spotřební daně je vyplácena zpět pouze její část daná koeficienty, které stanovuje příslušný, obvykle celní, úřad. Vrácení spotřební daně je navíc oproti DPH omezeno pouze na přepravní společnosti.

Jaká je situace v této oblasti v Itálii? Jak komplikovaná refundace je a jak dlouho tento proces trvá?

Žádost o vrácení DPH se podává elektronicky na základě originálních faktur vystavených žadateli. V případě, že si žadatel zvolí pro tento úkon zástupce, znamená to pro něj víceméně jen pár minut času, které stráví podpisem plné moci pro přidělení přístupu na příslušný portál a zasíláním faktur zmocněnci, který se o vše ostatní postará. Rozhodnutí příslušného finančního úřadu bývá zpravidla vydáno do čtyř měsíců od podání žádosti.Žádost o vratku spotřební daně je poněkud složitější a vyžaduje od klienta trochu větší součinnost. Itálie přijímá žádosti nejčastěji jednou ročně a doba zpracování a vyplacení se pohybuje v řádu měsíců. V obou případech, zvláště pak v tom druhém, se jistě vyplatí najít si zástupce, který požadavky úřadů převede do „srozumitelné“ řeči a v maximální možné míře celý proces zjednoduší.

Od jakého objemu spotřeby je možné a má smysl žádat o refundaci? Vyplatí se tato služba i podnikatelům, jež často dojíždí do Itálie?

Co se týká vracení DPH, jsou pravidla jasná – žádost můžete podat už od okamžiku, kdy v Itálii za rok zaplatíte DPH spojené s Vaší ekonomickou činností alespoň ve výši 50 eur. Pokud máte v zahraničí pravidelné vyšší výdaje, je možné žádat o vrácení DPH dokonce každé kalendářní čtvrtletí. U spotřební daně je též možné podávat žádosti čtvrtletně nebo ročně. Vzhledem k tomu, že spotřební daně z nafty se vrací jen poměrná část, doporučujeme klientům žádat o vratku v případě, že projedou na území Itálie přibližně 10 tisíc litrů nafty a více. Zažádat si o vratku je každopádně jedním ze způsobů, jak zamezit, aby se vám část vašich peněz ztratila pod rukama. Pokud si ale nejste jistí, zda se vám to opravdu vyplatí, doporučujeme individuální konzultaci.

 

Zdroj: Camic

Zdroj fotografie: Madison VAT

Loading…