Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

28.05.2017

Výstava tvorby Piera Fornasettiho v Praze

Do 17. července probíhá v pražské Galerii Praguekabinet výstava Témata a variace, která představuje tvorbu jednoho z nejvýznamnějších italských umělců a designérů, Piera Fornasettiho. Na výstavě je k vidění stejnojmenná kniha o tvorbě Piera Fornasettiho a celá řada dalších artefaktů. Kurátorem výstavy je syn Piera Fornasettiho, Barnaba, kterému jsme položili několik otázek.

Proč jste se rozhodl uspořádat výstavu o tvorbě Piera Fornasettiho právě v Praze? A jaká jsou vaše očekávání?

„Už několik let máme výborný vztah s majitelkou galerie, Gabrielou Pecićovou, a zdálo se nám, že by naše artefakty, díky její péči, mohly najít v galerii tu správnou atmosféru. Navíc Praha je městem, kde byla poprvé uvedena opera Don Giovanni, a právě tuto operu jsme produkovali a představili na konci roku 2016. Z citového hlediska to byla volba, které jsme se nemohli zřeknout. A chtěl bych dodat, že být v Praze je již samo o sobě výrazným výsledkem. Jedná se o opravdu dobře zachované město, které se liší od mnoha dalších italských měst, která byla poničená realitní spekulací“.

Název výstavy Témata a variace odkazuje na známé umělecké pásmo od Piera Fornasettiho. Proč jste se rozhodli zrovna pro toto dílo?

„Jméno výstavy je přímým odkazem na stejnojmennou knihu, kterou jsme v galerii Praguekabinet představili. Svazek obsahuje prvních sto ilustrací pásma Témata a variace od Piera Fornasettiho. Díky velkému počtu variací na záhadný obličej jedné ženy se jedná o nejznámější pásmo od Fornasettiho. K uměleckému zpracování si můj otec vybral obličej známé operní pěvkyně Liny Cavalieri, a to z čistě estetických důvodů. Její obličej se výborně hodil k proměnám, které zamýšlel: mělo se jednat o zobrazení v klasickém stylu, jakoby se jednalo o řeckou sochu, které měla mít současně něco záhadného jako Mona Lisa“.

Vaše rodinná značka Fornasetti spojuje umění a řemeslnost. Jak tato kniha reflektuje stěžejní rys vaší značky?

„Tvorba této knihy je takřka něco provokativního. Při její tvorbě jsme využili řemeslné dovednosti, jež si vyžadují mnoho času a mimořádnou zručnost. To vše je naprosto v protikladu vůči současnému způsobu výroby, díky čemuž se z naší knihy stává artefakt s neobyčejnou uměleckou, sběratelskou a také konceptuální hodnotou. Tato kniha je symbolem rovnováhy mezi umění a řemeslností, na které je založena značka Fornasetti. V minulosti jsem měl dosti síly na to, abych tuto kombinaci zachoval, a dnes jsem rád, že se mi podařilo rozvinout dědictví mého otce. Dnes dochází k znovuobjevení manuální zručnosti a řemeslnosti, což potvrzuje aktualitu hodnot značky Fornasetti a mého počínání. Průmyslově vyráběné zboží se dnes nachází na maximu  své expanze, a proto si myslím, že není prostor pro jeho další růst“.

 

Výstava Téma a variace probíhá od 18. května do 17. července v Galerii Praguekabinet, Plátnéřská 13, Praha 1, otevírací doba pondělí až pátek 10-19 a sobota 10-18. Výstava probíhá díky podpoře společnosti Esa Consulting, člena Italsko-české obchodní a průmyslové komory, a pod záštitou Italsko-české obchodní a průmyslové komory.

 

Zdroj: Camic

Zdroj fotografie: fornasettiofficial.wetransfer.com

Loading…