Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

09.02.2018

Junckerův plán a Evropská investiční banka: co mohou nabídnout podnikům?

Ve čtvrtek 8. února proběhl v sídle Zastoupení Evropské komise v Praze seminář, na kterém byly podnikatelům prezentovány aktivity Evropské investiční banky a Junckerova plánu v České republice. Akce byla pořádána Zastoupením Evropské komise v Praze ve spolupráci s pěti zahraničními obchodními komorami v ČR, a to včetně Italsko-české obchodní a průmyslové komory.

Kromě dotací z evropských fondů Evropská Unie nabízí další typy financování skrze zvýhodněné půjčky pro rozvoj podnikatelských aktivit a investic. Mezi tyto prostředky patří také takzvaný Junckerův plán, jež může počítat s celkovou alokací 500 miliard eur. „Čtyřicet procent prostředků bylo vyčleněno pro malé a střední podniky a dalších čtyřicet procent půjde na rozvoj infrastruktury a inovací,“ uvedl priority plánu Zdeněk Čech, zástupce vedoucího Zastoupení EK v Praze. Dosud bylo v ČR vyčerpáno 543 milionů eur, jež by měly vést k investicím v hodnotě 2,5 miliard eur. Co se týče zájmu o prostředky z Junckerova plánu, Česká republika se nachází zhruba v polovině žebříčku členských zemí. „Konkurence s evropskými fondy je velká,“ uznal Zdeněk Čech. Z Junckerova plánu byly financovány především projekty zaměřené na inovaci výroby, vývoj a výzkum a zahájení nových podnikatelských aktivit.

Prostředky z Junckerova plánu jsou spravovány Evropskou investiční bankou (EIB), jež má v Praze svou kancelář. „V loňském roce se objem poskytnutých financí prakticky zdvojnásobil. Mezi financovanými projekty nám však stále chybí velké infrastruktury, jež by mohly být naší vlajkovou lodí,“ uvedla Hana Nylander Kaloudová, ředitelka pražské pobočky EIB. I v případě ostatních programů EIB byla většina investic směřována do malých a středních firem, jež provozují aktivity, které evropské orgány považují za klíčové. Jedná se namátkou o inovace, vývoj inovativních služeb, digitalizaci, kyberbezpečnost či ekologickou udržitelnost. „EIB naopak nemůže financovat podnikové fúze a akvizice či projekty v odvětví hazardních her, výroby a prodeje zbraní či místa, kde dochází k omezení osobní svobody,“ dodala Lara Tassan Zanin z oddělení korporátního financování EIB. Banka většinou financuje střednědobé a dlouhodobé projekty, na které může vyčlenit průměrně mezi 25-35% odhadované celkové investice.

Co však mohou firmy získat tím, že požádají o úvěr Evropskou investiční banku? V první řadě, EIB může financovat i projekty, jež by neprošly sítem komerčních bank. U zvýhodněných půjček by měly být i nižší náklady na čerpání úvěru a splátkový kalendář může být přizpůsoben potřebám úvěrovaného subjektu. Klienti EIB navíc mají k dispozici komplexní nabídku poradenských služeb, díky kterým mohou zlepšit svůj počáteční projekt. „Pro firmy přišel vhodný čas, aby diferenciovaly zdroje svého financování,“ uvedla Lara Tassan Zanin. A v neposlední řadě, význam systému zvýhodněných půjček výrazně poroste v příštím programovém období 2020-2027, kdy se pravděpodobně výrazně sníží alokace evropských fondů na podporu podnikání.

Zdroj: Camic

Zdroj fotografie: EIB Group

Loading…