Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

12.03.2018

Tisková zpráva 12.3.2018

Praha, 12. března 2018 – Italsko-česká obchodní a průmyslová komora vyjadřuje pochybnosti a údiv nad články zveřejněnými v MF DNES dne 10. a 12. března 2018, vztahující se k italským investicím v oboru nemovitostí v Praze.

Pochybnosti vychází z toho, že tyto zprávy nejsou zprávy, ale spíše české překlady staršího italského článku zveřejněného v italském tisku před několika měsíci. Údiv vychází naopak z toho, co bylo v české verzi přidáno, tedy z odkazů na mafiánské organizace, italský článek totiž hovořil pouze o podezřeních na zisky nepřiznané italským finančním úřadům.

Musíme připustit, že nemáme odpovědi na všechny otázky, které se nabízejí. Bylo by totiž velmi vážné, kdyby média chtěla přenést do Prahy to, k čemu nedávno došlo na Slovensku, a spekulovat o propojeních, která se tu, dle dostupných informací, nikdy neobjevila.

Bylo by ještě vážnější, kdyby vyšetřování italských justičních orgánů mělo účelově sloužit jen k maření italských podnikatelských aktivit v České republice a špinění pověsti italsko-české komunity.

Přátelské vztahy mezi Itálií a Českou republikou mají historii delší než 500 let, přerušilo je jen 40 let komunistického režimu. V posledních pětadvaceti letech italští investoři působili v Praze seriózně a profesionálně, ve spolupráci s českými firmami, veřejnou správou a institucemi, zásadně tak přispěli k obnově historického centra města zničeného dobou komunismu. Obnova a rekonstrukce významných historických budov vyžaduje kapitál, know-how i cit pro architekturu a historii. Jestliže se Praze podařilo plně obnovit kulturní dědictví v podobě historických budov, které dnes přijíždějí obdivovat milióny turistů, zásluha na tom částečně náleží i italské podnikatelské komunitě, jak to ostatně dokazují mnohá ocenění a uznání, která byla v České republice v posledních letech udělena právě italsko-českým firmám.

Pro úplnost je třeba připomenout, že v článku zmiňované vyšetřování stále ještě probíhá a ve věci nebylo vydáno žádné rozhodnutí. Netřeba zdůrazňovat, že máme plnou důvěru ve vyšetřování italských i českých justičních orgánů, stejně jako netřeba zdůrazňovat, že člověk je nevinný, dokud není odsouzen.

V žádném případě se nemůžeme ztotožnit s novinovými titulky, které mají přilákat pozornost, ani nelze souhlasit s jakýmkoliv zobecňováním, které může velmi škodit jak italsko-českým firmám, tak i celé italské, a nejen podnikatelské, komunitě v Praze a v České republice.

 Zdroj: Camic

Zdroj fotografie: Camic

 

Loading…