Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

21.03.2016

Biopharm, leader v očkování

Biopharm je významným výzkumným ústavem a výrobcem vakcín a léků pro veterinární použití. Firma sídlí v Jílovém u Prahy a vyváží vakcíny do více než padesáti zemí světa. O této společnosti jsme hovořili s Achillem Buccim, manažerem rozvoje firmy.

Pane Dr. Bucci, čím se Biopharm zabývá?

Hlavní naší činností je realizace klinických studií pro významné farmaceutické společnosti z celého světa. Naše laboratoře testují nové léky a vakcíny. Je velkou výhodou, že pravidla testování jsou na mezinárodní úrovni velmi uniformované, takže můžeme nabízet naše služby i zahraničním zájemcům. Biopharm také provádí základní výzkum.

Dá se tedy říct, že obchodujete na globálním trhu...

Je tomu tak v případě výroby a prodeje vakcín. Co se týče klinických studií, jedná se především o evropský trh, kde jsou pravidla zcela sladěna. V severní Americe jsou pravidla pro testování léků dosti odlišná, a v ostatních částech zeměkoule často zcela chybí. Naše společnost je na mezinárodní úrovni zcela konkurenceschopná nejen díky nižší ceně služeb, ale především díky kvalitě, která je klíčová v odvětví s vysokou přidanou hodnotou, jakým je i farmaceutický průmysl či klinické studie.

Působíte i na českém trhu?

Na českém trhu prodáváme jak naše výrobky, tak i ty našich partnerů. Je to ale dost obtížný trh. Chov dobytku, kromě kuřat, je totiž v poklesu, a to především v případě krav a vepřů.

Biopharm vyvíjí i vlastni produkty?

Přesně tak. Naším hlavním výrobkem je vakcína pro kuřata, kterou vyvážíme do více než padesáti zemí světa. Je to produkt, který vyrábíme mnoho let, ale má stále velký potenciál růstu. Odhaduje se, že jen 10% kuřat v chovech je očkováno. Populace je přitom v růstu. Stále doufáme, že základní výzkum nás dovede k dalším zajímavým objevům. Je to však základní výzkum, u kterého lze výsledky předvídat jen velice těžko.

Zaznamenáváte nějaké významné trendy v používání léků pro veterinární účely?

Hlavní trendy jsou dva. V celé Evropě je patrná snaha nahradit antibiotika léky, jež nemají tolik vedlejších účinků. Tento trend je tlačen jak legislativními zásahy, jež čím dál více omezují zbytkové stopy antibiotik v mase, tak preferencemi klientů a velkých distribučních řetězců. Komplementárním trendem je nahrazování léků vakcínami, jejichž dopad na kvalitu masa je ještě o něco nižší. Očkování totiž nemusí řešit zbytkové stopy či doby vysazení léků. Navíc vakcíny lze použít i v nových způsobech chovu, například v bio výrobě. A koneckonců, prevence je vždy lepší než léčba.

V průmyslu je často těžké najít specializovanou pracovní sílu. Jaké jsou v tomto ohledu vaše zkušenosti?

Také tento problém cítíme. U nás pracuje mnoho silně specializovaných zaměstnanců. Veterinární výroba musí vždy čelit konkurenci výrobě léků pro lidi, kde je o mnoho vyšší ziskovost. V naší firmě máme navíc mnoho osob v předdůchodovém věku. V blízké budoucnosti nás tedy čeká patrná generační obměna.

Biopharm oslavil v minulém roce 50. výročí založení. Jaké jsou hlavní priority do budoucnosti?

Vyhlídky naší společnosti jsou růstové, a zcela určitě chceme i nadále investovat do výzkumu a výroby našich vakcín, jež dnes tvoří první zdroj příjmu. Jedná se o velice perspektivní odvětví, protože se zvyšuje míra vakcinace i celková populace dobytka. Další velkou výzvou bude zvládnutí generační obměny, o které jsem již hovořil. Na druhé straně nechystáme významné akvizice. A to z toho důvodu, že naši konkurenti jsou obvykle daleko větší než my.

 

Zdroj fotografie: Biopharm

Loading…