Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

20.04.2020

Claudio Mantese – Quanta CZ: Firmy potřebují jistotu

Dopady na trh práce, a to nejen v České republice, patří k nejvíce diskutovaným aspektům aktuální epidemie koronaviru. Položili jsme několik otázek Claudiovi Mantesemu, International manager HR skupiny Quanta Spa. Skupina specializovaná na personální služby je přítomna na českém trhu se společností Quanta Human Resources CZ, členem Italsko-české komory.

V tomto ročním období obvykle startují mnohá sezónní zaměstnání. Jaký je výhled sezónních prací pro letošní rok?

Mnoho bude záležet na tom, jak dlouhý bude restart a návrat, pokud ne zrovna k normálu, tak alespoň ke kontrolované obnově výrobních aktivit. Při dodržování pravidel na ochranu zdraví Česká republika potřebuje obnovit ekonomickou aktivitu, a při tom také zaručit otevření hranic pro zahraniční pracovníky. Tím budou podpořena nejen sezónní zaměstnání ale také celková kondice ekonomiky.

Na ochranu zaměstnanosti spustila česká vláda program Antivirus, v rámci kterého mohou firmy dostat refundaci části nákladů na platy a náhrady mezd. Jak hodnotíte tento program? 

Zatím vidíme hodně nejasností, vládní oznámení často nedostávají podobu konkrétních aplikací. Firmy v současnosti potřebují jistotu a rychlá řešení, a to jak v oblasti pokrytí mzdových nákladů, tak zaručení dostatečné likvidity.

Mnohé firmy poprvé využily v rozsáhlejším měřítku způsoby práce na dálku. Může být, podle Vás, současná krize možností pro rozsáhlejší implementaci těchto prostředků do organizace pracovní činnosti firem?

V České republice tvoří homeoffice již mnoho let významný benefit pro zaměstnance. V tomto ohledu má ČR náskok před dalšími evropskými zeměmi. Strukturální implementace tzv. smart workingu si ale vyžaduje investice do technologií a specifickou strategii, jež v situaci nouze schází. Myslím si, že jen velké korporátní firmy budou moci jít jednak touto strategií a také v krátkém časovém horizontu.

 

Zdroj: Camic

Zdroj fotografie: Quanta Human Resources CZ

Loading…