Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

20.07.2021

Evropská komise schválila Plán obnovy České republiky

Plán obnovy České republiky, který zemi umožní čerpat prostředky z evropského Recovery Fundu, dostal první kladné ohodnocení.

„Evropská komise dává českému Národnímu plánu obnovy zelenou po důkladném zhodnocení a výborné spolupráci,” řekla v Praze předsedkyně komise Ursula von der Leyen. Plán splnil požadavky komise, například v oblasti financování ekologického přechodu a digitalizace. Na zelená opatření půjde 42 procent prostředků plánu, na zavádění digitálních technologií dalších 22 procent prostředků. Předsedkyně komise zdůraznila, že Brusel bude bedlivě sledovat, jak je s prostředky nakládáno. Dříve komise kritizovala nedostatečné kontrolní mechanismy při čerpání evropských zdrojů v ČR.

Premiér Andrej Babiš uvedl, že příprava plánu byla pracná. „Ale to ještě obtížnější máme teprve před sebou, a sice jeho implementaci,“ dodal Babiš. Premiér také odmítl kritiku, že kvůli jeho možnému střetu zájmů je ohroženo čerpání prostředků z Bruselu.

Česká republika dostane z fondu 180 miliard korun přímých subvencí, ke kterých se přidají 20 miliard korun z národních prostředků. „Prostředky zahrnují velmi rozsáhlé investice do renovace budov, čisté energie a udržitelné mobility, jakož i opatření na podporu digitální infrastruktury a dovedností a digitalizace veřejných služeb,” uvedl evropský komisař Paolo Gentiloni.

Plán ještě projednají ostatní členské země, očekává se ale jeho schválení. Pokud se tak stane, Česká republika bude mít nárok na prvních 23 miliard korun. Prostředky by mohla Praha dostat v září.

Zdroj a zdroj fotografie: ec.europa.eu

Loading…