Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

16.12.2021

La casa di Erminio: “Základem je sezónnost produktů”

La Casa di Erminio je elegantní a přívětivá restaurace v pražské čtvrti Vinohrady, jejíž nabídka je založena na rybách. Restaurace se nedávno zúčastnila a zvítězila v televizním pořadu Little Big Italy, který ve světových metropolích vybírá a hodnotí restaurace s pravou italskou kuchyní. Mluvili jsme s majitelem Erminiem Melem.

Jakým způsobem se snažíte klientům předat autentickou italskou kuchyni?

Klientům přinášíme italskou kuchyni tím, že respektujeme recepty a sázíme na kvalitu surovin. Naše restaurace se zaměřuje na pokrmy z ryb, které také dostaly velmi dobré hodnocení v pořadu. Během týdne dovážíme čerstvé ryby z oblasti města Fana, což je Jaderské moře. A mnoho našich klientů nás navštěvuje právě kvůli rybám.

Pocházíte z Apulie. Figurují ve vaší nabídce a výběru vín také produkty z vašeho rodného regionu?

Některé základní suroviny, například olivový olej, pochází ze Salenta. V kuchyni hodně používáme sezónní zeleninu a z Apulie dovážíme rajčata, olivy, květy tykví, artyčoky či planou řepici. Záleží nám na sezónnosti, v restauraci totiž nechci zmražené suroviny. Co se týče vín, tak máme dosti rozsáhlý výběr z celé Itálie. Když ale klient chce o trochu robustnější víno, tak výběr často padne na láhve z Apulie, Sardinie nebo jiného regionu jižní Itálie.

Pro gastronomický sektor byl poslední rok a půl obtížný kvůli uzávěrám i menšímu počtu turistů. Jak jste se s tím vyrovnali?

Během druhé plošné uzávěry jsme začali rozvážet jídla a naši stálí klienti nám pomohli objednávkami. A když jsme mohli znovu otevřít, tak se klienti vrátili v hojném počtu. Utrpěli jsme škody, ale také díky malé státní podpoře jsem mohl udržet tým zaměstnanců. Menší počet turistů se nás tolik netýká, protože přes 80 procent klientů tvoří Češi a lidé, kteří zde žijí. Pak máme i zhruba 15 % klientů, kteří jsou turisté. Ti nás našli díky veřejným výstupům, jako v televizním pořadu, či velmi dobrým recenzím, jež máme na platformě TripAdvisor. Nyní čekáme, jaké podmínky budou na konci roku a zda nová vláda změní pravidla, jako je konec provozu ve 22 hodin. Na konci roku připravíme i speciální menu pro dvě osoby pro rozvoz, které si budou moci užít i lidé, kteří se rozhodnou zůstat doma či v hotelu.

Dlouho jste pracoval v gastronomii v Německu. Co vás přivedlo do České republiky?

V roce 1994 jsem se zúčastnil automobilového závodu v severních Čechách, v Chomutově. A když jsem tam byl, tak jsem začal hledat i nějakou italskou restauraci. Ovšem tehdy v okolí žádná italská restaurace nebyla. V hotelu mi ale řekli, že v Teplicích nedávno otevřela pizzerie, kterou provozoval jeden Ital. Byl jsem hodně zvědavý, tak jsem se taxíkem vydal do Teplic se podívat na pizzerii tohoto Itala, ze kterého se pak stal můj kamarád. Poptal jsem se ho i na pár informací, například ohledně nájmů. Spočítal jsem si to a pochopil jsem, že by to mohlo být nadějné. Provozovateli pizzerie jsem nechal mé telefonní číslo a v roce 1995 mi zavolali, zda nechci otevřít restauraci v Teplicích. O rok později jsem se přestěhoval z Německa. Samozřejmě jsme byli jedinou italskou restaurací v okolí. Tehdy bylo i málo italských surovin, takže na nákupy jsem jezdil do Drážďan.

A jak jste založil Casa di Erminio?

Po pár letech jsem se přestěhoval do Prahy, kde mojí nejdelší zkušeností byla práce v Hiltonu, kde jsme působil 13 let. Kolem padesátky jsem se ale rozhodl si otevřít něco vlastního a podnikat. V názvu restaurace jsme chtěli vystihnout, že zákazník by se v ní měl cítit jako doma – klidně a spokojeně. Vybral jsem si umístění, které není moc masové, s třiceti místy na sezení, abychom udrželi vysokou kvalitu a dobrou péči o zákazníka.

Zdroj: Camic

Zdroj fotografie: La Casa di Erminio

Loading…