Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

03.09.2022

Ministerstvo práce připravuje nová pravidla pro home office

České ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) připravuje nová pravidla pro home office. Mezi hlavními novinkami je povinnost platit zaměstnanci minimální paušální částku na pokrytí nákladů spojených s prací z domova.

MPSV chystá nová pravidla, která chce vložit do připravované novely zákoníku práce. „Byl bych rád, kdyby platila od 1. ledna 2023,“ uvedl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka. Mezi hlavními novinkami je povinnost vyplácet zaměstnancům minimální paušální částku na pokrytí nákladů spojených s home officem, například na elektřinu, vytápění či vodu. Ministerstvo navrhuje, aby minimální paušál činil 2,80 koruny na každou započatou hodinu práce. Náhrada nákladů by nebyla součástí mzdy, a tudíž by se z ní neodváděly odvody.

Návrh také předpokládá, že zaměstnavatel a zaměstnanec uzavřou dohodu, ve které budou definovány všechny hlavní prvky práce z domova, například pracovní doba, dobu zastižení, místo, kde bude vykonávaná práce, či způsoby komunikace.

Podle nedávného průzkumu pro Raiffeisenbank, jež je členem Italsko-české komory, zhruba 29 procent českých zaměstnanců může pracovat na dálku. Jen 18 procent zaměstnanců ale tuto možnost soustavně využívá. Ostatní zaměstnanci tak nečiní, například z toho důvodu, že nemají doma vhodné prostory.

Před epidemií covidu-19 byl home office vnímán jako benefit. S pandemií se v mnohých firmách stál pevnou součástí organizace práce. Podle některých expertů by energetická krize mohla přimět některé firmy, aby znovu zavedly home office pro své zaměstnance. Například české vysoké školy již oznámily, že zvažují obnovu distanční výuky kvůli vysokým nákladům na elektřinu a vytápění.

Zdroj: www.irozhlas.cz

 

Loading…