Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

31.08.2020

MPSV představilo svůj návrh na zavedení kurzarbeitu

Ministerstvo práce a sociálních věcí představilo svůj návrh zákona na zavedení podpory v době částečné zaměstnanosti, tzv. kurzarbeit. Nová podpora by měla nahradit stávající program Antivirus, který končí 31. října, a vstoupit v platnost od prvního listopadu letošního roku.

Podle návrhu ministerstva by byl systém podpory aktivní jen v obdobích, kdy to vyhlásí vláda. Vláda by měla možnost aktivovat podporu ve dvou situacích: pokud tři měsíce po sobě počet nezaměstnaných stoupne v meziročním srovnání alespoň o patnáct procent a celkový počet nezaměstnaných přesáhne 400 tisíc osob nebo v případě hospodářské nouze, přírodní katastrofy či jiného krizového stavu způsobeného zásahem vyšší moci. V tomto druhém případě bude moci vláda systém aktivovat nejen plošně, ale také pro vybraná odvětví či území.

Firmy budou moci zažádat o vstup do systému jen v případě, že snížení pracovní doby nepřesáhne šedesát procent standardní pracovní doby. Rozdíl v ohodnocení způsobený snížením pracovní doby bude, po dobu maximálně devíti měsíců, dorovnávat stát, ale ne v plné výši.  V prvních třech měsících bude podpora činit 70 procent rozdílu, po další tři měsíce bude činit 65 procent a poslední tři měsíce pak 60 procent. V případě, že se zaměstnanec účastní rekvalifikačních kurzů, tak podpora stoupne na 80 procent. Maximální výše podpory je zastropována na 1,5 násobku průměrné mzdy. Systém bude spravovat, podobně jako program Antivirus, Úřad práce.

Loading…