Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

03.05.2016

Úspěšné jaro Carla Capalba

Carlo Capalbo, předseda organizačního výboru Prague International Marathonu, zažívá jaro plné úspěchů. Capalbo byl nedávno jmenován předsedou Komise pro silniční běh Mezinárodní atletické federace (IAAF). V červnu bude Capalbovi udělena cena Ministerstva zahraničních věcí ČR Gratias Agit. S Carlem Capalbem jsme hovořili také o úspěchu prvního ročníku Pražské štafety.

Jak hodnotíte první ročník Pražské štafety?

Dle našich plánů měla být Pražská štafeta korporátní událostí otevřenou i rodinám a benefičním akcím. Štafety se zúčastnilo na čtyři tisíce běžců a podnikových týmů byly stovky. Odpověď podniků na naši výzvu tak byla mimořádně pozitivní a polovina společností se rozhodla rovnou zapsat do dalšího ročníku. Štafeta tak zaznamenala úspěch, který chceme zopakovat i příští rok. Ba co víc, každý rok chceme prodloužit trvání Štafety o den, tak abychom nakonec pokryli celý týden.

Jak hodnotíte jednotlivé poháry, které se v rámci Štafety běžely?

Nejdůležitějším závodem byl nepochybně Total Chamber Cup, kterého se zúčastnily hospodářské a obchodní komory v ČR, a to včetně Italsko-české komory. Komory a jejich členové tak významně přispěly k úspěchu celé Štafety. Pro nás byl také důležitý závod Diplomatic Cup, kterého se zúčastnily týmy zahraničních velvyslanectví v ČR a zaměstnanců Ministerstva zahraničních věcí ČR.

Ministerstvo zahraničních věcí Vám udělilo cenu Gratis Agit za šíření dobrého jména ČR v zahraničí. Co pro Vás toto ocenění znamená?

Jedná se o významné uznání naší činnosti ze strany českých institucí. Ministr Zaorálek ocenil pozitivní dopad na hospodářskou diplomacii a šíření dobré pověsti ČR v zahraničí aktivitami, které vyvíjím společně s týmem Prague International Marathonu.

Další úspěch, který si můžete připsat, je jmenovaní předsedou Komise pro silniční běh IAAF. Jaké jsou úkoly a pravomoce této komise?

Zpočátku se IAAF orientoval jen na závodní běh na stadionech. Zhruba před deseti lety ale tento druh běhu začal pociťovat jistý útlum, zatímco silniční běh naopak silně rostl. IAAF se tak rozhodla vytvořit speciální komisi, které svěřila správu této disciplíny. Komise je tak hlavním mezinárodním orgánem pro silniční běh a například vytváří pravidla pro certifikované běhy. V současnosti ale sport trpí krizí důvěryhodnosti způsobenou mnohými korupčními a dopingovými skandály. I z tohoto důvodu se předseda IAAF obrátil poprvé v historii na nezávislé experty při tvorbě komisí. A proto mě požádal, abych přijal předsednictví Komise pro silniční běh. Jsem tak prvním Italem předsedajícím této komisi.

Jaké jsou hlavní cíle vašeho předsednictví?

Chci obnovit důvěru ve sport. Abychom toho dosáhli, tak bude nutné obnovit důvěru ve férovost vrcholového sportu a současně přiblížit běh lidem, co vůbec nesportují a přesvědčit je, aby začali vyvíjet alespoň minimální sportovní aktivitu. Myslím, že je to velkou výzvou v době, kdy převažuje sedavý způsob života.

PIM nedávno zahájila program na podporu vězňů a jejich společenské reintegrace, běh Yellow Ribbon. O co se přesně jedná?

Iniciativa chce pomoci vězňům, jež po propuštění z vězení těžce hledají práci. Běhu, který proběhne v rámci květnového VolksWagen Marathonu, se tak zúčastní dvanáct vězňů, dvanáct CEO společností, dvanáct policistů a také zaměstnanci Úřadu veřejného ochránce práv. Tento druh aktivit je v našem genetickém kódu. Myslím si, že moc, kterou má nějaká osobnost, nespočívá v jejím bohatství či společenské pozici, ale v jeho schopnosti pomáhat druhým.

Jaký je výhled pro letošní běžeckou sezónu?

Snad proběhne vše v tom nejlepším pořádku. Prakticky všechny běhy, kromě těch, co se poběží v září, jsou vyprodané. A z toho máme pochopitelně radost. Koneckonců jeden velký anglosaský deník nás označil za nejúspěšnější business v odvětví běhu.

 

Zdroj fotografie: Prague Internation Marathon

Loading…