Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

30.09.2022

Výdaje na elektřinu italských domácností se letos zvýší o 60 procent

Výdaje na elektřinu italských domácností se letos zvýší o zhruba 60 procent. Uvedl to italský regulátor energetického odvětví ARERA. Bez vládních intervencí by se ale výdaje pro domácnosti zdvojnásobily.

Podle výpočtů energetického úřadu průměrná roční útrata domácností za elektřinu bude letos činit 1322 euro. Podle údajů úřadů průměrná velkoobchodní cena elektřiny se v třetím čtvrtletí zčtyřnásobila ve srovnáním se stejným obdobím z loňského roku. Růst koncové ceny elektřiny pro zákazníky ale zmírnily některé vládní zásahy – například pokrytí regulačních a jiných poplatků ze státního rozpočtu či sociální bonusy.

„Mimořádnost situace, kdy konflikt znejišťuje energetické dodávky, přispívá k růstu cen,“ uvedl předseda úřadu Stefano Besseghini. To se týká především plynu, jehož ceny považuje ARERA za „abnormní“. Situaci na trhu s elektřinou ale ztěžují i další faktory. Jedná se například o odstávky velkého počtu jaderných elektráren ve Francii, která je významný exportérem elektřiny do Itálie, či sucho. Kvůli nedostatku vody v přehradách a řekách výrazně klesla výroba nejen vodních elektráren ale i těch tepelných, které odebírají vodu z řek pro chlazení svých zařízení.

Pro více informací klikněte ZDE

Zdroj a zdroj fotografie:arera.it

Loading…