Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

01.07.2022

Začíná semestr českého předsednictví Radě Evropské unie

V pátek 1. července začal semestr předsednictví České republiky v Radě Evropské unie. Země bude v čele rady do konce letošního roku.

Hlavním sloganem českého předsednictví je výrok bývalého prezidenta Václava Havla – Evropa jako úkol. V příštích měsících česká vláda bude koordinovat dialog ohledně politik Evropské unie. Vrcholem předsednictví bude neformální summit EU, který se uskuteční 6. a 7. října v Praze. Jeho hlavním tématem budou vztahy s evropskými zeměmi, jež nejsou členy unie.

Česká vláda vidí své priority v pomoci Ukrajině, zajištění energetické bezpečnosti, posílení evropských obranných kapacit a zvýšení odolnosti institucí. V ekonomické oblasti se pak ministerstvo průmyslu a obchodu chce zasadit o větší unijní nezávislost ve výrobě a distribuci chipů. „To jsou všechno věci, které nemůžeme ani řešit izolovaně, jako jednotlivé evropské státy. Musíme najít společné evropské řešení,“ uvedl premiér Petr Fiala. Česká republika také ohledně ekologických opatření, která chtějí v rámci strategie Fit for 55 zavést Evropská komise a Evropský parlament.

Zdroj: ct24.ceskatelevize.cz

Zdroj fotografie: vlada.cz

Loading…