Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

29.03.2017

Čelní představitelé italské justice se setkali s členy Italsko-české komory

Ve čtvrtek 30. března proběhla v sídle Italsko-české obchodní a průmyslové komory debata Právo, Podnik, Ekonomika: budoucnost italského právního systému, které se zúčastnili Místopředseda Nejvyšší soudcovské rady Giovanni Legnini a První předseda Nejvyššího soudu Giovanni Canzio.

Debata byla zahájena pozdravem italského velvyslance Alda Amatiho, dle kterého návštěva dvou čelních představitelů italské justice otevírá nové možnosti spolupráce mezi justičními systémy v Itálii a ČR. „Začíná spolupráce, která bude pokračovat nad časový rámec mého mandátu,“ oznámil velvyslanec Amati. Předseda Italsko-české komory Gianfranco Pinciroli pak vyslovil přání, „aby se otevřel dialog mezi justičními systémy v obou zemích.“

Cíle návštěvy. Přání se setkalo s pozitivní odezvou ze strany italských hostů, jež se v průběhu jejich dvoudenní návštěvy v ČR setkají se špičkami českého soudního systému. Díky členství v EU sdílí Itálie a Česká republika v oblasti justice celou řadu témat,  počínaje bojem proti organizovanému zločinu a terorismu. Obě země by mohly také navázat spolupráci ve výměně zkušeností a vědomostí. „Itálie má velice dlouhou právní tradici a její ústavní systém patří k těm nejrozvinutějším,“ uvedl během debaty Giovanni Legnini.

Rychlejší justice. Justice a právo mají samozřejmě citelný dopad na celou společnost a hospodářství. I z tohoto důvodu patří fungování justice mezi parametry, které hodnotí každý zahraniční investor. „Ve všech zemích EU vznikla potřeba měřit výkony soudních systémů. Je také patrné, že tyto výsledky určují legitimitu justice,“ poznamenal Giovanni Canzio. V Itálii se velice debatuje o délce soudních řízení. Zdlouhavé a komplikované procesy totiž snižují mezinárodní konkurenceschopnost Itálie a její potenciál v očích mezinárodních investorů. „Z tohoto hlediska se ale stav civilních řízení zlepšuje: v roce 2009 měly soudy šest milionů řízení v prodlevě, zatímco v roce 2016 se tento počet snížil na 3,8 milionů řízení,“ dodal Giovanni Legnini. Další zlepšení jsou patrná v oblasti vymáhání pohledávek či v insolvenčním právu.

Vymahatelnost a předvídatelnost práva. Vedle délky soudních řízení se firmy obávají nepředvídatelnosti soudů. Vymahatelnost a předvídatelnost práva je podkopávána různými faktory, a to včetně legislativní produkce, jež neumožňuje vytvořit konsolidovanou judikaturu. „Zdrojů práva je navíc dnes několik,“ připomněl Giovanni Canzio. Vedle národní legislativy tak soudce musí brát v potaz evropské právo, rozsudky Evropského soudu pro lidská práva a Soudního dvoru Evropské Unie a eventuálně právní úpravy dalších mezinárodních organismů. Soudní systém tak musí čelit zvyšující se komplexitě práva, a to skrze větší profesionalitu a specializaci soudců. „Poptávka po justici je v Itálii vysoká a řízení před soudem jsou častější a složitější,“ uvedl k situaci v Itálii G. Canzio.

Snížit počet zákonů? Mezi často zmiňovaná řešení této situace patří snížení počtu zákonů. „Zákonů není hodně ani málo,“ odpověděl paradoxem na otázku, jak si v této oblasti stojí Itálie, G. Legnini. Soudní systém se musí vyrovnat se světem, jehož komplexnost roste. Proto také vzniká potřeba vytvářet nové právní normy, jež by regulovaly nové oblasti lidských aktivit. Současně některé zákony zastarávají, protože sociální a materiální podmínky, ve kterých vznikly, prošly hlubokou změnou. Situaci v Itálii ale ztěžuje kvalita legislativní práce. „Zákonodárci si hledí jen současnosti, často zasahují do stejné oblasti i několikrát za sebou, čímž se vytváří dojem, že jen reagují na situaci,“ dodal G. Legnini.

Jaká řešení? Politická reprezentace a právnická komunita v posledních letech přijaly opatření, která mají pomoci řešit nejakutnější problémy italského soudnictví. „Pracujeme na tom, aby justice nebyla překážkou pro rozvoj Itálie,“ řekl během debaty G. Legnini. Největší část opatření padá na bedra zákonodárné moci, která v posledních letech rozšířila okruh mimosoudních řízení a vyjednávání a zavedla nové elektronické procedury, jež snížily administrativní náročnost řízení. Pro firmy je významné také zavedení tzv. Firemních soudů, jež řeší všechny občanskoprávní spory týkající se podniků. „Koncentrací agendy do specializovaných sekcí prvoinstančních a druhoinstančních soudů se podařilo dosáhnout evropských standardů, co do trvání řízení,“ poznamenal G. Legnini. Samotní soudci a státní zástupci se snaží přispět ke změnám ve fungování justice skrze reformu svého profesního stavu. „Vrchní rada soudců a státních zástupců podepsala s Advokátní komorou protokol, který upravuje některé druhy jednání při řízení,“ uvedl jedno z opatření G. Canzi. Ačkoliv italský soudní systém stále nevykazuje úroveň efektivity obvyklou pro jiné evropské země, tak společné reformní nasazení otevírá naději na pozitivní vývoj ve fungování italské justice.

 

Zdroj: Camic.

Zdroj fotografie: Camic, Francesco Bencivenga Slow Photography.

Loading…