Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

29.10.2015

Export pomáhá italským podnikům překonat krizi

Italské firmy, které se zúčastnily pražské konference Italy & Czech Republic - Building Together pořádané ve čtvrtek 15 října, dostaly významnou podporu ze strany italských institucí. Do Prahy je totiž doprovodila náměstkyně italkého ministra pro hospodářský rozvoj senátorka Simona Vicari.

Senátorka Vicari se setkala v průběhu své pražské cesty také s několika členy české vlády. “Během mého pobytu v Praze jsem se zúčastnila setkání s náměstky ministra dopravy a ministra průmyslu a obchodu,” říká sen. Vicari. “Diplomatické a obchodní vztahy mezi Českou republikou a Itálií jsou velice kvalitní a trvanlivé, jak také ukazuje síť italských podniků aktivních v ČR, jež představují to nejlepší, co může Made in Italy nabídnout v kvalitě a inovaci. Italské podniky skrze své investice přispěly k rozvoji ČR. A význam těchto obchodních vazeb je podtržen i tím, že zahraničí obchod s Českou republikou dosahuje objemu, jež je vyšší než obchod s jednou rychle se rozvíjející zemí, jako Brazílie.”

Hlavním cílem mise senátorky Vicari byla podpora italského vývozu a obchodních vztahů mezi oběma zeměmi. “V těchto letech hospodářské krize dokázaly růst podniky, jež se zaměřily na vývoz a uspěly v zahraničí, a to i díky podpoře, kterou jim poskytla italská vláda,” uvádí náměstkyně Vicari. “Chceme podporovat vývoz i na evropské rychle rostoucí ekonomiky, mezi které patří i ČR. Co se týče infrastruktur, jež jsou hlavním tématem této konference, tak naším zájmem je dokončit napojení České republiky na evropské dopravní koridory. To představuje příležitost pro naše stavební firmy a dokončení napojení zjednoduší přístup italských firem na trhy střední a východní Evropy.”

Co se týče stavebnictví, italské firmy mají ambivalentní zkušenost na českém trhu. “Itálie je přítomná na českém trhu budování infrastruktur skrze společnost Grandi Stazioni, jež se zabývá rekonstrukcí Hlavního nádraží v Praze, a zakázku dodáme včas,” uvádí senátorka Vicari. “Další italské společnosti ale na českém trhu zažily větší potíže. Nicméně náš přístup vždy respektuje místní pravidla. A jsem velice ráda, že při setkání s představiteli české vlády jsem nezaznamenala ochranářský přístup. Naopak, vstřícnost vůči italským firmám je velká. Dokonce v průběhu našich rozhovorů jsme zmínili možnost, že v budoucnosti vzniknou konsorcia italských a českých firem, a to počínaje italskými firmami již aktivními v ČR.”

Nakonec jsme se zeptali senátorky Simony Vicari na vyhodnocení aktivit na podporu stavebních firem v zahraniční podobných konferenci Italy & Czech Republic - Building Together. “Formát těchto akcí je velice přínosný, jak ukazují výsledky konferencí, jež proběhly v jiných částech světa,” uvádí senátorka Simona Vicari. “Chtěla bych také poděkovat oddělení Malých a Středních firem svazu stavebních firem ANCE, jež je velice aktivní v podpoře firmám v zahraničí. A toto úsilí podporuje i naše vláda. A také všude kam jedeme, tak naše firmy a produkty vzbuzují velký zájem, a dokonce musíme čelit fenoménům emulace, jako Italian sounding. Konkrétní úspěchy jsme tak zaznamenaly na nových trzích jako Čína, Jižní Afrika či Spojené arabské emiráty.”

 

Zdroj fotografie: Archív CAMIC

 

 

 

Loading…