Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

25.11.2015

MittelCinemaFest letos vyrazí i do Brna

Od 2. do 6. prosince proběhne v pražském kině Lucerna MittelCinemaFest 2015. Festival italského filmu poprvé představí své filmy také mimo české hlavní město: v Brně festival proběhne od 9. do 11. prosince.

Letos MittelCinemaFest nabídne mix začínajících režisérů a významných představitelů italské kinematografie. Na festivalu se tak představí poslední díla uznávaných tvůrců a tvůrkyň jako Cristina Comencini (Latin Lover, zahajovací snímek), Nanni Moretti (Mia Madre) či bratři Taviani (Úžasný Boccaccio). Významné zastoupení mají na festivalu také filmy režisérů střední generace jako Laura Bispuri, jež se představí se svým celovečerním debutem Navždy Pannou, Carlo Lavagna (Arianna), Lamberto Sanfelice (Cloro) či Edoardo Leo (My a Giulia). Výrazné žánrové vyznění mají pak snímky Ať žije nevěsta! od Ascania Celestiniho či kriminální drama a posmrtný film Claudia Caligariho Nezlob.

“Výběr filmů, který jsme provedli společně s Istituto Luce, obsahuje jak již úspěšná díla tak snímky, jež otevírají pohled na soudobou italskou kinematografii a začínající režiséry,” říká ředitel Italského kulturního institutu Giovanni Sciola. “Letos jsme chtěli propojit klasický žánr commedia all'italiana s tématy odkazujícími na současnou situaci v Itálii. A také jsme letos chtěli vzdát hold italské literatuře zařazením filmu, jež odkazuje na jednoho z nejvýznamnějších italských spisovatelů, Boccaccia”.

Třetí ročník MittelCinemaFest bude zahájen hudbou či lépe filmovou hudbou. Prvního prosince se ve velkém sále kina Lucerna odehraje koncert La Grande Musica del Cinema Italiano. Některé známé filmové melodie od Ennia Morriconeho, Nina Roty či Piero Piccioneho zahraje Filharmonie Bohuslava Martinů Zlín pod vedením maestra Waltera Attanasiho. “Zahajovacím koncertem jsme chtěli vědomě vytvořit propojení mezi různými uměleckými díly a představit tak italskou kulturu ve všech jejích odstínech,” uvádí ředitel Sciola.

Po Praze se festival přesune do Brna, kde se snímky budou promítat v kině Scala. “Česká republika není samozřejmě jen Praha a pořádat festival v Brně je pro nás velkým úspěchem a také splnění slibu, který jsme si dali minulý rok,” dodává Giovanni Sciola. “Samozřejmě pořádat něco mimo Prahu vyžaduje více organizačního úsilí, ale v moravském hlavním městě se nám dostalo podpory od mnoha místních institucí a aktérů, od Univerzity až po společnost IBM. To mimo jiné ukazuje, že italská kinematografie stále přitahuje pozornost.”

Letošní ročník MittelCinemaFestu je pořádán Italským kulturním institutem v Praze ve spolupráci s Italským velvyslanectvím v Praze, společností Istituto Luce – Cinecittà, kinem Lucerna a Italsko-českou obchodní a průmyslovou komorou.

Link odkaz na akci: camic.cz

Zdroj fotografie: Kino Lucerna

Loading…