Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

19.01.2022

PRAVIDLA PRO CESTOVÁNÍ z/do České republiky a z/do Itálie a systém „semaforu“

Vstup do ČR

ITÁLIE JE ZAŘAZENÁ V SEZNAMU ZEMÍ S VELMI VYSOKOU MÍROU RIZIKA NÁKAZY COVID-19 (TMAVĚ ČERVENÁ BARVA) podle českého systému Semaforu.

Podle aktualizace mapy rizika nákazy Ministerstva zdravotnictví ČR rozlišuje 4 kategorie zemí: země s nízkým rizikem (zelené), země se středním rizikem (oranžové), země s vysokým rizikem (červené), země s velmi vysokým rizikem nákazy COVID-19 (tmavě červené).

INFORMACE PRO VSTUP DO ČR, AKTUALNÍ INFORMACE: https://www.mzv.cz/jnp/cz/cestujeme/aktualni_doporuceni_a_varovani/nova_pravidla_navratu_do_cr_od_9_7_2021a.html  a TADY https://www.mvcr.cz/mvcren/docDetail.aspx?docid=22239079&doctype=ART

Před cestou do zahraničí se doporučuje ověřit si předem aktuálně platné podmínky přepravy přímo u sjednaného přepravce hromadné dopravy (letadlo, autobus, vlak, atd.). Nelze vyloučit, že jednotliví přepravci budou před zahájením cesty od cestujících vyžadovat předchozí elektronickou registraci a také negativní test na Covid-19, nebo další podmínky, případně i Digitální certifikát EU. Doporučujeme také zkontrolovat opatření požadovaná správce hotelů a restaurací a organizátory akcí ohledně jakýchkoli anti-covid opatření v té konkrétní zemi. Více informací o co je v platnosti v RC zde

Jak získám svůj Digital Certificate Covid EU:

v ČR:  https://ocko.uzis.cz/

v Itálii: https://www.dgc.gov.it/web/

Certifikát vystavují vnitrostátní orgány. Mohou je vystavovat kupříkladu nemocnice, testovací střediska či zdravotnické orgány.

 

Více info zde: www.vlada.cz

NOVÝ SEMAFOR MAPA: koronavirus.mzcr.cz

S PLATNOSTÍ OD 17.1.

 

Souhrn podmínek vstupu do ČR dle barev od Ministerstvo vnitra ČR pro občany ČR a EU+ a cizinci s povolením pobytu ZDE

 

 

Pravidla_vstupu_a_navratu_do_CR_pro_obcany_CR_a_rezidenty_od_27_prosince_2021_-_20211226.jpg

Pravidla_vstupu_a_navratu_do_CR_pro_obcany_EU_a_drzitele_viza_od_27_prosince_2021_-_20211226.jpg

 

 

Vstup do Itálie

Pro přijíždějící ze zemí kategorie C, kam spadá i Česká republika, je povolen vstup bez karantény, bez ohledu na státní občanství, důvody a délku cesty DO 15.12.2021 VČETNĚ.

*OD 16.12.2021 MĚNÍ SE PODMÍMKY VSTUPU DO ITÁLIE!!*

OD 16.12.2021 DO 31.1.2022 PLATÍ POVINNOST:

  1. vyplnit si nový elektronický Digital Passenger Locator Form
  2. TAKÉ mít negativní výsledek PCR testu provedeného max. 48 hodin nebo antigenního testu provedeného max. 24 hodin před vstupem na italské území (provedené výtěrem z nosohltanu, ne ze slin atp.).
  3.  a TAKÉ ukázat Digitální certifikát EU, který potvrzuje jednu z níže uvedených podmínek:
    - úplné očkováníod druhé dávky uběhlo alespoň 14 dní- POZOR: Itálie uznává pouze úplné očkování (= obě dávky v případě dvoudávkové vakcíny; ti, kteří nespadají do této kategorie, mohou použít jednu ze dvou níže uvedených možností)
    nebo
    - osoby, které prodělaly nemoc covid-19 za posledních 6 měsíc

Musí se VŠICHNI přijíždějící z ČR a zemí EU, tj. i očkovaní a uzdravení, prokázat antigenním testem ne starším 24h nebo PCR 48h, ale nemusí do karantény. Neočkovaní musí mít test a podrobit se 5-denní karanténě a na jejím konci opětovnému testu. Přijíždějící ze zemí mimo EU musí mít test a 10-denní karanténu.

 

Digitální certifikát EU může být vystaven v digitálním nebo papírovém formátu.

Výše popsaný postup je poskytován bez ohledu na státní občanství, důvody a délku cesty nebo pouhý tranzit ze zahraničí.

Děti: Děti mladší 6 let nemusí test absolvovat. Děti 6 - 17 let musí test absolvovat. Děti 0-17 let jsou osvobozeni od izolace, pokud cestují s rodičem, který je také osvobozen od izolace, protože je držitelem očkovacího certifikátu (nebo potvrzení o prodělané nemoci). 

V České republice si digitální certifikát EU pro testování, očkování a prodělanou nemoc lze stáhnout z portálu https://ocko.uzis.cz/.

V Itálii lze, díky digitálnímu certifikátu EU čili zelené certifikaci, doložit očkování, prodělanou nemoc nebo výsledek testu: https://www.dgc.gov.it/web/ (jsou hlášena pravděpodobná zpoždění u vydání italské zelené certifikace o očkování kvůli platformě).

 

Jak na Digital Passenger Locator Form?
Každý cestující musí před vstupem na území Itálie vyplnit a odeslat digitální elektronický formulář, tzv. digital Passenger Locator Form (dPLF), který je k dispozici na adrese https://app.euplf.eu/#/ Nezletilé děti mohou být registrovány v jednom formuláři spolu s doprovázející dospělou osobou. Ve formuláři jsou uváděny základní informace o plánované cestě, telefonický kontakt a adresy míst pobytu v Itálii. DPLF musí být vyplněn před odbavením pro let, nicméně číslo sedadla lze editovat později. Na webových stránkách italského ministerstva zdravotnictví je v angličtině k dispozici návod na vyplnění. Po vyhodnocení formuláře obdrží cestující na svoji e-mailovou adresu dPLF ve formátu PDF a také jako individuální QR kód, kterým je povinen se při nástupu do dopravního prostředku prokázat (přímo ze smartphonu nebo  vytištěnou PDF verzí). Pouze ve výjimečných případech, například při nemožnosti přístupu k potřebné technologii, bude umožněno se i nadále prokázat vytištěným čestným prohlášením (https://www.esteri.it/mae/en/ministero/normativaonline/decreto-iorestoacasa-domande-frequenti/focus-cittadini-italiani-in-rientro-dall-estero-e-cittadini-stranieri-in-italia.html ).

 

Pokud test, očkování nebo certifikát o prodělané nemoci není předložen, následuje povinná karanténa (10 dnů).

 

Výjimky testu, ale povinné zůstává předložit elektronický Digital Passenger Locator Form, např.:

  1. a) kdokoliv (bez ohledu na národnost) kdo vstupuje do Itálie na dobu kratší než 120 hodin z doložitelných pracovních, zdravotních nebo nezbytně nutných důvodů, má po uplynutí této doby povinnost okamžitě opustit území národního státu nebo se v opačném případě uchýlit do karantény a podrobit se lékařskému dohledu;
  2. b) kdokoliv (bez ohledu na národnost) kdo projíždí přes území Itálie vlastním vozem po dobu nepřekračující 36 hodin má po uplynutí této doby povinnost okamžitě opustit území národního státu nebo se v opačném případě uchýlit do karantény a podrobit se lékařskému dohledu;

Všechny případy včetně výjimek zde.

Více informací: zde a na stránkách Českého velvyslanectví v Římě.

 

NEJSTE SI JISTÍ? Vyplňte vzorový formulář italského ministerstva zahraničí, který napoví, do jakého typu spadáte a jaké dokumenty po vás budou vyžadovány: FORMULÁŘ V ITALŠTINĚ A V ANGLIČTINĚ ZDE

Formulář má pouze informativní charakter, nemá žádnou právní hodnotu a získaný výsledek nezaručuje vstup do Itálie ani do jiné cílové země.

V případě nejasností ohledně vstupu do Itálie se doporučuje kontaktovat příhraniční policejní stanici, prefekturu nebo místně příslušnou hygienickou stanici.

Seznam přeshraničních hygienických stanic: zde

Tel. číslo místní hygienické stanicehttp://www.salute.gov.it

 

JAK FUNGUJE CESTOVÁNÍ V RÁMCI ITÁLIE? = ZELENÝ PAS

POZOR: V Itálii platí omezení cestování mezi oblastmi a regiony, před cestou se informujte zde. 

Každý region je označen na základě úrovně rizikovosti (nejrizikovější = červený, oranžový, žlutý, bílé - méně restrikce).

Jak potvrzuje MZV Řím:

Italská vláda prodloužila rovněž nouzový stav v zemi do 31.3.2022. Pohyb mezi "žlutými regiony" je umožněn. Pro pohyb mezi oranžovými a červenými regiony, tj. regiony s vysokou mírou nákazy, je umožněn v případě tzv. "zeleného potvrzení" (Pozor: nemá formu zvláštního dokumentu, je nutné se pouze prokázat jedním z potvrzení, viz níže) pro určité kategorie osob, včetně cizinců.

Digitální certifikát EU Covid základný VS tzv. Super Green Pass

  1. dokončily očkování (tj. obě dávky*) = Platnost potvrzení má být 9 měsíců pro očkované (SUPER A ZÁKLADNÝ)  (od 1.2.22 zkrácení platnosti EU certifikátu Green Pass na 6 měsíců, možnost třetí dávky byla zkrácena z 5 na 4 měsíce)
  2. nebo které prodělaly COVID-19 = Platnost potvrzení má být 6 měsíců pro vyléčené osoby (SUPER A ZÁKLADNÝ)
  3. nebo které se mohou prokázat antigenním nebo PCR testem = Platnost potvrzení má být 72h pro PCR a 48 hodin pro antigenní  (JENOM ZÁKLADNÝ)

Pozor: Od 10.1.2022 dochází k výrazným omezením pro neočkované osoby, tj. které se neprokáží na území Itálie tzv. EU certifikátem z důvodu očkování/uzdravení (tzv. Super Green Pass). EU certifikát o očkování/uzdravení bude vyžadován ke vstupu některých provozoven a služeb i pro ubytování v hotelech, cestování dálkovými spoji i MHD, vstupy do lyžařských areálů a mnohé další aktivity, tj. nebude již stačit negativní výsledek testu! 

Potvrzení mohou být písemná nebo digitální. Potvrzení o očkování vydá zdravotnické zařízení, které očkování vykonalo, vyléčeným potvrzení vydá nemocnice, která osoby léčila nebo rodinný lékař, potvrzení o negativním testu vydává zařízení, kde osoba test absolvovala.

Falešná či lživá potvrzení budou stíhána dle trestního zákoníku.

Přečtěte si více o pravidlech a barvě regionů zde a zde.

 

Regiony, které vyžadují před vstupem také další registraci

Alto Adige / Sudtirol : Registrace vstupu https://siag.limequery.org/483785 (v italštině nebo v němčině)
Info: https://www.suedtirol.info/en/information/coronavirus

Trentino: Registrace vstupu www.trentinomarketing.org/documenti/Trentino-Suite/trentino-restart/protocolli-pat/modulo_ingresso_da_estero_editabile_en.pdf (angličtina)
Info: www.visittrentino.info/en/articles/practical-info/coronavirus-info

Puglia: Registrace vstupu https://limesurvey.istsvc.regione.puglia.it/index.php/119341?lang=it
Info: www.agenziapugliapromozione.it/portal/documents/10180/180405/Coronavirus%20Emergency%20Puglia

Marche: vstup cizinců https://serviziweb.asur.marche.it/soggiorni/, navrat italských občanů https://serviziweb.asur.marche.it/rientri/

Emilia Romagna: https://applicazioni.regione.emilia-romagna.it/ReportERHome/dafne/forms/rientro-estero

Abruzzo: https://www.regione.abruzzo.it/content/come-segnalare-il-proprio-ingresso-abruzzo

Toscana: jenom jestli nemate Digitální certifikát EU musíte také vyplnit: https://www.regione.toscana.it/-/ingressi-in-italia-dall-estero

Veneto: kromě dPLF je nutné vyplnit i formulář tady pro vstupy z "seznamu C": https://sisp.aulss9.veneto.it/ingresso-in-italia-da-estero 

 

Doporučujeme vždy zkontrolovat ještě informace o vaší zemi na stránkách Ministerstva zahraničních věcí ViaggiareSicuri, a ověřit tak aktuální restrikce.

 

DOVOLENÁ V ITÁLII? ENIT (NÁRODNÍ ITALSKÁ AGENTURA CESTOVNÍHO RUCHU) zde připravila souhrnný průvodce pro turisty (v angličtině): http://www.italia.it/en/useful-info/covid-19-updates-information-for-tourists.html

 

Jak se chovat, když se objeví příznaky COVID-19 při pobytu v Itálii?

a., informovat ihned místní Hygienickou stanici: informovat personál na místním zdravotním středisku nebo volat na numero verde , která jsou k dispozici na webových stránkách Ministerstva zdravotnictví

b., v případě vážných zdravotních komplikací volat na nouzové tel. číslo 112

c., vyhnout se přítomnosti na pohotovosti

d., seznam příslušných zdravotnických zařízení (ASL): http://www.salute.gov.it

 

Více informací webové stránky Velvyslanectví České republiky v Římě  a zde: https://covid.gov.cz/situace/dovolena-2021

 

Je vstup do Itálie zakázán pro osoby přijíždějící z určitých států? 

Ano, podle seznamu Ministerstva zahraničních věcí zde: www.viaggiaresicuri.it

 

Italské Ministerstvo zahraničních věcí právě aktualizuje stránky zde: v angličtině

Pro více informací a údaje o výjimkách týkající se výše uvedených ustanovení navštivte www.esteri.it

 

____________________________________________________________________________________________

Německo

Tranzit je tak umožněn bez zastávky (auto), a pokud cestující neopustí tranzitní prostor (letiště/autobus).

Více info pro vstup a pobyt: https://www.mzv.cz/berlin detailně: https://www.mzv.cz/berlin/cz

____________________________________________________________________________________________

Rakousko

Tranzit je tak umožněn bez zastávky (auto), a pokud cestující neopustí tranzitní prostor (letiště/autobus).

Více info pro vstup a pobyt: https://www.mzv.cz/vienna

____________________________________________________________________________________________

Slovensko 

Tranzit je tak umožněn bez zastávky (auto), a pokud cestující neopustí tranzitní prostor (letiště/autobus).

Více info pro vstup a pobyt: https://www.mzv.cz/bratislava/cz/vizove_a_konzularni_informace/aktuality_z_konzularni_a_vizove_oblasti/opatreni_na_uzemi_slovenske_republiky_v.html

________________________________________________________________________________________

Švýcarsko

Tranzit je tak umožněn bez zastávky (auto), a pokud cestující neopustí tranzitní prostor (letiště/autobus).

Více info pro vstup a pobyt: https://www.mzv.cz/bern/cz/viza_a_konzularni_informace/pobyt_a_cesty/pravidla_pro_cesty_do_svycarska_a_6.html

____________________________________________________________________________________________

Polsko

Tranzit je tak umožněn bez zastávky (auto), a pokud cestující neopustí tranzitní prostor (letiště/autobus).

Více info pro vstup a pobyt: https://www.mzv.cz/warsaw/cz/zpravy_a_udalosti/covid19_aktualni_podminky_cestovani_do.html

Před cestou do zahraničí se doporučuje ověřit si předem aktuálně platné podmínky přepravy přímo u sjednaného přepravce hromadné dopravy (letadlo, autobus, vlak, atd.). Nelze vyloučit, že jednotliví přepravci budou před zahájením cesty od cestujících vyžadovat předchozí elektronickou registraci a také negativní test na Covid-19, nebo další podmínky. 

 

 

Zdroj: Camic

Zdroj fotografie: Pixabay

Loading…