Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

27.04.2020

Prodejci a kupující na realitním trhu zatím vyčkávají

Epidemie nového koronaviru dopadá na celou řadu hospodářských sektorů. Realitní trh není v tomto ohledu výjimkou. Nejistotou budoucího vývoje trpí kupující, pronajimatelé i samotní vlastníci nemovitostí. Na vývoj v tomto odvětví jsme se ptali Ing. Andrease von Schlicka, managing partnera společnosti Engel & Völkers Prague, a Ing. Lukáše Křenka, vedoucí komerčního oddělení v Engel & Völkers Prague, jež je členem Italsko-české komory.

Jaký dopad bude mít, podle Vás, epidemie nového koronaviruna na rezidenční trh v Praze? Lze, podle Vás, očekávat, pokles prodejních cen nemovitostí?

Trh je v současné době zmrazený, majitelé i potenciální kupci zatím vyčkávají, a to také kvůli oznámeným změnám v dani z převodu nemovitostí. Na vývoj cen bude mít významný dopad to, jak se současnou situací vyrovnají majitelé nemovitostí a zda jim nějakým způsobem pomůže vláda. Dalšími faktory jsou trvání mimořádných opatření, jak hluboký dopad bude mít epidemie koronaviru na celé hospodářství a jak se změní kupní síla do nemovitostí. Například, pokud vlastnící firem a zaměstnanci budou mít co dělat, aby se udrželi nad vodou, tak zřejmě nebudou investovat do nemovitostí. Dokud toto nebude jasné, tak nelze přesně predikovat vývoj cen na trhu. Dá se ovšem očekávat alespoň lehký propad v řádu jednotek procent. Byl jsem u předchozí krize z let 2008-2009, a ani tenkrát se zpomalení hospodářství ihned nepromítlo do cen nemovitostí. Majitelé se snaží držet úroveň cen, na kterou jsou zvyklí, co nejdéle. Změny se pravděpodobně odehrají i v oblasti pronájmů. Již dnes v Praze vidíme, že se na trh dostávají investiční byty, které dříve sloužily pro krátkodobé ubytování typu Airbnb. Na celý vývoj pak bude mít velký vliv i to, jak dlouho bude situace kolem koronaviru pokračovat. Pokud omezení styku bude trvat tři měsíce, tak se dá předpokládat, že obrat realitního trhu a prodaných nemovitostí v celé České republice se sníží nejméně o 20 až 25 procent.

Jaký vývoj lze očekávat na trhu s pronájmy komerčních nemovitostí, a to především restaurací a obchodů, jež nejvíce pocítily opatření vlády? A dá se očekávat, po uplynutí moratoria, vyšší stav nabídky?

Aktuálně často slýcháváme, že nájemci v komerčních prostorech se buď dohodli s vlastníky na snížení nájmu, a to třeba i o padesát procent, či neplatí vůbec. Je však možné, že i přes moratorium a jiné úlevy mnoho podniků, hlavně v maloobchodě a pohostinství, nepřežijí. Navíc není to tak, že skončí koronavirus a každý podnikatel si bude chtít otevřít novou restauraci či obchod. Mnohé bude záležet i na objemu a rychlosti státní podpory, protože ráno něco vláda slibuje a večer je již vše jinak. V neposlední řadě situaci ovlivní postoj vlastníků, zda budou ochotni slevit na svých požadavcích nebo budou trvat na plné ceně i s rizikem, že si budou muset hledat nového nájemce. Myslím si, že prostorů v nabídce bude hodně, což možná povede ke snížení cen nájmů. Zajímavý vývoj může nastat i v případě kanceláří. Mnoho firem v této krizi nabylo zkušenosti s rozsáhlým nasazením práce z domova a budou, možná, uvažovat, zda opravdu potřebují tolik kanceláří. Není vyloučeno, že firmy přistoupí k snížení pronajatých ploch. Ale nemyslím si, že by v tomto segmentu byl vývoj tak drastický jako v případě restaurací a obchodů. Z toho mimo jiné vyplývá, že nejméně dotčeným segmentem budou zřejmě bytové plochy. Firmy mohou zkrachovat a nechat za sebou prázdné prostory, zatímco bydlet je nutné vždy.

Kvůli současné situaci vláda odložila několik povinností, jež přináší nový realitní zákon. Je to podle Vás dostatečná úleva pro vaše odvětví?

Je to hezký signál, i když naše branže nedostala od státu žádnou jinou specifickou podporu. Odložení některých povinností nám ale pomohlo v tom smyslu, že se můžeme plně soustředit na řešení problémů, jež vznikly v souvislosti s koronavirem. V naší společnosti se teď zaměřujeme na to, abychom zachránili rozjednané transakce, a to se nám daří. Jsme rádi, že současně nemusíme řešit nové zákonné povinnosti, i když jsme na to byli připraveni.

 

Zdroj: Camic

Zdroj fotografie: Engel & Völkers Prague

Loading…