Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

22.02.2017

Státní tajemník Sandro Gozi se setkal s členy Italsko-české komory

U příležitosti své dvoudenní návštěvy v Praze, se státní tajemník italského Úřadu vlády pro evropské záležitosti Sandro Gozi ve středu 22. února setkal s členy Italsko-české komory.

Debata, která proběhla v sídle komory, byla zahájena pozdravem předsedy Italsko-české komory Gianfranca Pinciroliho. „My podnikatelé jsme vždy rádi, když členové italské vlády přijedou na návštěvu do Prahy, a tím nám připomenou, že tu nejsme sami“, uvedl Pinciroli. První dojmy z průběhu oficiální návštěvy shrnul ve svém pozdravu italský velvyslanec v Praze Aldo Amati. „Myslím, že státní tajemník si dobře uvědomil, že česká vláda není totožná s maďarskou či polskou vládou, ba naopak v mnoha oblastech máme podobný pohled na věc“, dodal Amati.

Itálie v Evropě. Státní tajemník Sandro Gozi zahájil svůj proslov vyhodnocením role Itálie v Evropské Unii. „Itálie se stala v posledních letech pro ostatní členské země důvěryhodnějším partnerem. Ukazují to čísla: porušení evropského práva se snížilo o 42 procent a podvody s dopadem na evropský rozpočet o 62 procent. To nás činí silnějšími ve vyjednávání. Jak říkají Angličané: musíme být nároční ve vyjednávání a spolehliví v dodržení dohodnutého,“ shrnul situaci Sandro Gozi. Podle italského státního tajemníka je vyšší váha Itálie v evropských institucích dobře viditelná v Evropském parlamentu. Ten má od roku 1975 prvního italského předsedu, Ital předsedá také druhé největší parlamentní frakci a další Italové vedou významné parlamentní komise. „Dnes zní italština Evropský parlamentem častěji než v předchozích volebních období,“ dodal Gozi.

Jednotný trh. Zásadním tématem pro podnikatele, jež jsou aktivní ve více členských zemích, je dobré fungování evropského jednotného trhu. Především v oblasti služeb je stálo mnoho nedostatků a ochranářských opatřeních ze stran národních vlád. „S Českou republikou intenzivně spolupracujeme na prosazení jednotného digitálního trhu, což já považuji za prioritu,“ upřesnil italský státní tajemník. Další nedostatky se projevují v oblasti zadávání veřejných zakázek a v přístupu státních správ, jež chtějí zamezit účasti zahraničních firem ve veřejných soutěžích. Silné ochranářské tlaky pociťují také italské stavební firmy, jež se účastní veřejných soutěží na stavbu dopravní infrastruktury v ČR. „V obecné rovině se dá říct, že systém veřejných zakázek je jednou z oblastí evropského jednotného trhu, kde musíme ještě hodně zapracovat, abychom dosáhli plné a skutečné otevřenosti všem evropským firmám,“ přiznal Sandro Gozi. 

Budoucnost eura. Jednotná evropská měna se v poslední době stává ožehavým tématem, a to také díky blížícím se volbám v některých členských zemích. Podle Sandra Goziho je potřeba zahájit revizi systému řízení eurozóny. „Myslíme si, že Fiscal Compact by neměl vstoupit mezi evropské smlouvy,“ podtrhl italský státní tajemník. Podle italské vlády by se eurozóna měla vybavit společnými investičními prostředky a uvolit podmínky pro investice jednotlivých členských států. Italská vláda by ráda otevřela toto téma na konci roku 2017, kdy má dojít k pětileté revizi Fiscal Compactu, a to po volbách v Německu a ve Francii. Podle Říma je posílení veřejných investic na evropské i národní úrovni zásadním krokem pro posílení hospodářského růstu a pro lepší správu veřejných financí. „Udržitelná redukce státního dluhu stojí na dvou nohách: na revizi státních výdajů a na silném hospodářském růstu, který by vedl k zvýšení jmenovatele v poměru dluhu a HDP,“ uvedl Sandro Gozi.

Brexit. Odchod Velké Británie z EU je jedním z nejvíce debatovaných témat v evropských institucích a v jednotlivých členských zemích, jež se snaží formulovat své požadavky ve vyjednávání o oddělení Spojeného království od Unie. „Pro nás je zásadní, aby nalezené řešení dostatečně garantovalo italské občany žijící ve Spojeném království. Také by se nám líbilo, kdyby bylo dosaženo obchodní dohody, díky které by britský trh zůstal pro naše firmy otevřený. Na rozdíl od toho, co si myslí Boris Johnson, do Británie nevyvážíme jen prosecco ale také mnoho high-tech zboží,“ shrnul priority italské vlády S. Gozi. Na vyjednávání smlouvy o odchodu Velké Británie z EU se zaměří pozornost těch politiků, jež by chtěli zopakovat Brexit ve svých mateřských zemích. „Odchod Spojeného království z EU nemůže tvořit precedent hodný následování. Podmínky odchodu tak nemohou být lepší či srovnatelné s podmínkami, jež mají členské státy,“ dodal státní tajemník. 

Další setkání. V průběhu oficiální dvoudenní návštěvy (22. a 23. února) se státní tajemník Sandro Gozi setkal s českým protějškem Tomášem Prouzou. Oba se také zúčastnili veřejné debaty. Dále je na programu vystoupení na VŠE a na Karlově univerzitě, návštěva Italského kulturního institutu a sídla European Global Navigation Satellite Systems Agency (GSA – Galileo).

 

Zdroj: Camic

 

Zdroj fotografie: Francesco Bencivenga Slow Photography

 

Loading…