Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

01.09.2015

Vlašská kaple: obnova na dohled?

Společnost Erakis, člen Italsko-české komory, byla povolána k zhodnocení stavu, ve kterém se nachází jedno z historických míst italské komunity v Praze, Vlašská kaple v barokním komplexu Klementina. Volba společnosti nebyla náhodná, jelikož AhRCOS, mateřská společnost české firmy, patří k italským leaderům na poli rekonstrukce historických a umělecky cenných budov. Mluvili jsme o situaci s Alessandrem Battagliou, jednatelem obou společností.

 

Pane dr. Battaglio, jaké práce jste provedli na Vlašské kapli?

Naše společnost udělala celkové ohledání místa, abychom zjistili stav, ve kterém se nachází. Skrze naše moderní technologie jsme sestavili 3D model nemovitosti a připravili jsme projekt na opravu kaple, jež vyhovuje všem mezinárodním pravidlům. Projekt byl pak zaslán italskému Ministerstvu zahraničí a teď čekáme na schválení.

 

V jakém stavu se tedy nachází Vlašská kaple?

Můžeme zajisté říci, že stav pacienta je dosti vážný. Škody jsou patrné jak na exteriérech budovy na interiérech, kam zatéká. To pak ničí fresky, které zdobí kapli. V první fázi prací jsme se ale jen omezili na zajištění exteriéru budovy. Celkovému stavu nemovitosti také odpovídá odhadovaná cena restaurátorských pracích exteriéru a interiéru kaple. Cena pracích by se v tomto případě měla vyšplhat k několika stovkám tisíc eur. Vlašská kaple je však opravdovým klenotem, který je navíc zasazený v jedinečném prostředí Klementina. A velice cenné jsou také fresky, které zdobí interiér.

Vaše mateřská společnosr AhRCOS také spolupracuje na významném projektu v Pompejích. Co je náplň Vaší přítomnosti v Pompejích?

Vyhráli jsme veřejnou zakázku v rámci projektu Grande progetto Pompei. Pracujeme jako podpora bolognské Fakulty Architektury v rámci projektu nazývaného “Velký plán pro vzdělání”, jež si vyžaduje přímou přítomnost svědků. Naším hlavním cílem je sledovat všechny faktory, jež zasahují do procesu stárnutí materiálů, a vytvořit takové protiopatření, jež by zachovaly kontinuitu parku a zmenšily dopady nevyhnutelných škod. Samozřejmě naše účast na veřejné zakázce nás naplňuje spokojeností, už protože Pompeje jsou velice exkluzivním archeologickým parkem. Navíc zakázka byla vysoutěžena v mezinárodním a velice náročném výběru. Toto vítězství nám potvrzuje kvalitu našich technologií a naší činnosti.

Itálie vlastní mimořádné umělecké a historické dědictví. Dalo to podnět k rozvoji mimořádnému know-how v odvětví oprav a restrukturování tohoto dědictví?

To jistě ano. Například naše firma je specializovaná v zajištění a opravách památek, jež postihlo zemětřesení. A v tomto odvětví jsme rozvinuli naprosto mimořádné know how. Dokazují jak certifikáty, které držíme, tak naše nasazení v opravách po zemětřesení v L'Aquile a Emílii, kde jsme výrazně přispěl k opravě škod. Toto mimořádní know-how je ještě posíleno neustálou inovací našich technologií a spolupráci s akademickými pracovišti na Univerzitě v Bologni a na Vysokém učením technickém Marche. Z akademického prostředí často dostáváme nápady, podněty a také výzvy, které dokážeme proměnit v nové technologie a přístupy. Obecně se tak dá říct, že Itálie má celou řadu prvotřídních firem, jež jsou aktivní v oblasti oprav a restraurování památek a umělecky cenných staveb.

V posledních letech hospodářské nejistoty mnoho italských firem vsadilo na zahraniční trhy. Děje se tak i ve vašem odvětví?

To se nepochybně děje, ale mnoho firem bylo aktivní v zahraničí již před krizí. Vedle Prahy tak i my máme rozpracované významné projekty v Turecku a Indii. Působení na zahraničních trzích je tak plnohodnotnou součástí podnikání firem v našem odvětví.

Ydroj fotografie: Erakis

Loading…