Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

24.11.2017

Výhled pro realitní sektor v Praze a České republice zůstává pozitivní

Ve středu 22. listopadu, v Cloud9 Sky bar and lounge Hotelu Hilton v Praze, proběhla konference s názvem „Praha 2030: Rozvoj a investice v klíčových sektorech, prognóza dlouhodobého vývoje“, kterou pořádala Italsko-česká obchodní a průmyslová komora ve spolupráci s členy Deloitte Advisory a UniCredit Czech Republic and Slovakia. Konferenci zahájili svými pozdravy italský velvyslanec Aldo Amati a předseda Italsko-české komory Gianfranco Pinciroli.

Konference potvrdila pozitivní výhled pro realitní odvětví v Praze i České republice. Pozitivním vývojem prochází prakticky všechna realitní odvětví. V posledních letech vykazují kladné výsledky obchodní, administrativní i průmyslové reality, které se mohou spoléhat na silné tempo růstu českého hospodářství. Taktéž hotelový sektor, který je silně koncentrován v Praze, vysílá pozitivní signály. „Hotelové odvětví se nachází ve svém nejlepším obdobím: ziskovost pokojů se vrátila na úroveň roku 2007, ale obsazenost je vyšší než před krizí“, uvedl Miroslav Linhart, Partner a Leader of Team Real Estate ve společnosti Deloitte Advisory.

V komplikovanější situaci se nachází rezidenční trh, a to kvůli prudkému zvýšení cen nemovitostí. „Poptávka odpovídá stavu ekonomie a demografickému vývoji, naopak nabídka bytů je silně nedostačující“, poukázalMiroslav Linhart na hlavní důvod růstu cen. Propad počtu nových stavebních povoleních vedl k tomu, že citelně klesl počet rozestavěných bytů. Situace je o to vážnější v Praze, která přitahuje nové obyvatele, a proto je zde přetlak poptávky nad nabídkou. „Předpokládá se, že do roku 2030 by se bytový fond měl rozrůst o sto tisíc bytů,“ upozornil Linhart na stále rostoucí poptávku v české metropoli.

Růst rezidenčního trhu částečně umožnilo i hypoteční odvětví: zhruba čtyřicet procent rezidenčních nemovitostí je kupováno na dluh. V letech 2015 a 2016 byly zaznamenány rekordní hodnoty nově uzavřených hypoték. „V druhé polovině roku 2017 ale trh začal stagnovat či dokonce klesat“, uvedl Dalibor Mička, ředitel pro financování domácností  UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia. Pomalu se začínají zvyšovat i úrokové míry kvůli zvyšování úroků ze strany České národní banky. Podle Dalibora Mičky, by se průměrný úrok u nově poskytnutých hypoték mohl zvýšit na 2,8 procent z 2,1 procent zaznamenaných letos v říjnu. „Kvůli silnému konkurenčnímu boji, však banky nemusí plně promítnout zdražení financování na trhu do konečných nákladů pro klienty a mohou se tak snažit si uchovat klienty i za cenu snížení ziskovosti“, dodal Dalibor Mička. Intenzita konkurenčního boje se navíc zvýšila díky novému zákonu o úvěrech, který usnadňuje přechod klientů mezi bankami a refinancování hypoték.

Na odvětví doléhají také nové regulace ze strany centrální banky. Od dubna je prakticky nutné složit dvacet procent hodnoty nemovitosti pro obdržení hypotéky. „Před tím bylo běžné poskytovat hypotéku na devadesát i sto procent hodnoty nemovitosti“, uvedl Dalibor Mička. Někteří žadatelé se tak mohou snažit dofinancovat oněch dvacet procent hodnoty nebankovními úvěry či jinými typy půjček, což zvyšuje náklady na splácení dluhů i rizikovost jejich situace. Centrální banka dále stanovila, že by splátky dluhů neměly převyšovat čtyřicet procent příjmu dlužníka a celková hodnota dluhu by neměla převyšovat osminásobek ročního příjmu dlužníka. „Tyto dva parametry jsou výrazně limitující právě v Praze“, upozornil Dalibor Mička. Celkové hodnocení této regulace České národní banky je ze strany obou panelistů negativní. „ČNB se snaží působit na straně poptávky, problém je ale na straně omezené nabídky“, dodal Miroslav Linhart. Ovšem současná situace také otvírá nové business možnosti v oblasti nájemního bydlení, o které se začaly zajímat i významné developerské firmy.

Tyto pozitivní výhledy mohou, možná, v něčem připomínat rok 2007 před pádem banky Lehmann Brothers a světovou finanční krizí z let 2008 a 2009. Ta citelně dopadla i na realitní trhy. Panelisté však připomněli, že základy českého hospodářství jsou zdravé. Rozvážní, a ne příliš zadlužení, investoři by neměli mít obavu ani v případě negativní šoků zvenku. „Kdo koupil nemovitost v roce 2007 a dokázal ji udržet do roku 2017, tak na ni vydělal“, připomněl Miroslav Linhart, že střednědobý trend zůstává pozitivní jak pro realitní odvětví tak celé české hospodářství.

 

Zdroj: Camic

Zdroj fotografie: Adam - Costey

Loading…