Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

10.02.2016

Iveco: rekordní výroba

Závod Iveco Bus ve Vysokém Mýtě zaznamenal v roce 2015 svůj historický rekord ve výrobě. Společnost však již myslí na budoucnost a na nové pohonné systémy, které představily mimo jiné na konferenci COP 21, jež proběhla v prosinci minulého roku v Paříži. Mluvili jsme s generálním ředitelem společnosti Jiřím Vaňkem.

Pane řediteli, jak hodnotíte růst výroby v roce 2015?

Trend nás samozřejmě potěšil. V roce 2015 jsme ve Vysokém Mýtě vyrobili 3.728 autobusů, což je nejlepší výsledek v naší 120leté historii. Tímto počtem vyrobených autobusů jsme překonali letitý rekord z roku 1986 a to o více než 300 vozidel. Výsledek roku 2015 není žádná náhoda. Je to výsledek pečlivě plánovaných aktivit, velmi týmově organizované práce a myšlení, aktivního a zodpovědného ducha našich pracovníků a extrémně vstřícného přístupu celého realizačního týmu k potřebám našich zákazníků.

Bude trend růstu pokračovat i letos?

Rok 2015 byl v mnoha směrech výjimečný. Z tohoto pohledu by pomyšlení třeba i jen na zopakování stejného výsledku bylo velmi smělé, nicméně my si neklademe nízké cíle.

Většina výroby ve Vysokém Mýtě jde na vývoz. Má současná měnová politika ČNB nějaký vliv na vaši konkurenceschopnost na mezinárodních trzích?

Exportujeme kolem 94% naší produkce a to nás zařadilo již na osmou příčku žebříčku největších českých exportérů. Naše největší odbytiště jsou Francie, Německo, Itálie a Slovensko. Současná měnová politika ČNB nemá žádný vliv na naši konkurenceschopnost na mezinárodních trzích.

Minulý rok jste vyrobili i autobusy pro klimatickou konferenci COP 21 v Paříži. Myslíte si, že nový důraz na význam hromadné dopravy představuje pro autobusové odvětví nový potenciál?

Hromadná přeprava osob má do budoucna obecně velký potenciál. Pomáhá řešit znečištění prostředí, které obyvatelům měst způsobuje zdravotní potíže a má negativní vliv na změnu klimatu. Nové možnosti pak přináší i nové hnací soustavy.

S větším důrazem na ekologii se zvyšuje i poptávka po nových systémech pohonu. Jak je Iveco na tuto změnu připraveno?

Kromě moderních ekologických dieselových motorů v provedení Euro6 s patentovaným výfukovým systémem Hi-SCR je Iveco Bus i největším výrobcem autobusů na CNG (před koncem roku 2015 jsme uvedli do provozu 5 500 takových vozů), máme k dispozici plně hybridní městské autobusy i autobusy na HVO. Na zmíněné konferenci COP21 v Paříži jsme předvedli prototyp autobusu na čistě elektrický pohon.

V minulosti jste hodně stáli o zřízení zkušební dráhy v areálu bývalého letiště ve Vysokém Mýtě. V jakém stádiu je tento projekt?

O realizaci zkušební dráhy v areálu vysokomýtského letiště stojíme i nadále. Cílem investice je zajistit budoucnost naší firmy a stabilizaci zaměstnanosti v regionu. Investice by byla výhodná i pro letiště. Ranvej by se prodloužila na dvojnásobek, opravila by se chátrající asfaltová dráha a péči o celý areál bychom sdíleli společně. To vše samozřejmě za podmínky, že se režim na letišti upraví tak, aby se daly provozovat v areálu oba druhy aktvit. Takto k tomu přistupují i Ministerstvo dopravy a Úřad pro civilní letectví. Je však potřeba, aby se mezi sebou dohodli majitel letiště, kterým je město Vysoké Mýto, a provozovatel aeroklubu. Zatím nevidíme aktivní snahu smluvních stran tuto patovou situaci řešit. Pro náš závod se přitom jedná o obrovskou příležitost, jejíž nevyužití by mohlo ohrozit i další budoucí investice do výrobního závodu a tím i ekonomický rozvoj města a regionu.

Zdroj fotografie: Iveco ČR

Loading…